Нд, 09.02.2025, 01:12:45
Газета "Жовтоводські вісті" та радіо
Facebook Twitter VKontakte Blog RSS
Головна Мій профільРеєстрація ВихідВхід
Ви увійшли як Гость · Група "Гости"Вітаю Вас, Гость · RSS
Меню сайта
остані коментарі


ЧТО ЗА МАРАЗМ....ХОЛОДНО ЕЩЕ...ПОГОДНЫЕ

...
УЕГГ
...
Block title
Block title
Ми у facebook
Теги
Календар
«  Червень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Google
TV-agent
Благодійність
Погода


Цікаві посилання
Все о ТВ и телекоммуникациях
ОФІЦІЙНИЙ САЙТ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ М. ЖОВТІ ВОДИ
"Ремонт и обслуживание оргтехники"
Пошук
 
Головна » 2017 » Червень » 25 » Увага, ботулізм!
Увага, ботулізм!
10:29:19

Управління Держпродспоживслужби в м.Жовтих Водах повідомляє про небезпеку ботулізму, адже ботулізм – хвороба, що виникає в результаті отруєння токсинами бактерій і характеризується важким ураженням центральної і вегетативної нервової системи, а ускладнення при ботулізмі можуть призвести до летального результату.

При перших проявах захворювання слід негайно викликати лікаря, а також утриматись від придбання в’яленої чи копченої в домашніх умовах риби, м’яса, консервів домашнього виготовлення у місцях стихійної торгівлі.
Збудник ботулізму – Clostridium botulinum – широко поширений у природі з постійним місцем існування в ґрунті, утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів (витримують кип’ятіння протягом 5 годин і гинуть при 120о С через 30 хвилин). Бактерії містять одну з найсильніших у природі отрут – ботулотоксин. Його смертельна доза для людини становить лише 0,3 мкг.
Зараження людини ботулізмом відбувається при вживанні продуктів тваринного і рослинного походження, забруднених клостридіями фруктів і овочів, неправильно консервованих продуктів, через м’ясоковбасну  та рибну продукцію власного приготування.  В  останні роки у виникненні ботулізму не останню роль відіграють консервовані в домашніх умовах гриби.
Потрібно пам'ятати, що ботулотоксин не викликає зміни кольору, запаху, смаку домашніх консервів, тому після розтину банки визначити, заражена чи їжа ботулотоксином, неможливо.
Профілактика ботулізму при виготовленні та вживанні рибних продуктів, грибних та овочевих консервів включає в себе комплекс правил, головними з яких є:
– захищати харчові продукти і продовольчу сировину від випадкових забруднень;
– відмовитися від самостійного посолу риби;
– ретельно промивати та просушувати овочі, особливо гриби перед консервуванням, дотримуватися температурного режиму при виготовленні консервів;
– не їсти консерви з бомбажом або при підозрі на недоброякісність;
– не купувати копчену, солену та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;
– вживати  грибні та рибні консерви тільки промислового виготовлення;
– слід неухильно дотримуватись санітарно-гігієнічних вимог щодо технології виготовлення консервованих продуктів. Їх стерилізують в автоклавах, бо руйнування спор відбувається лише за температури 120ОС. Зовнішньою ознакою забрудненості консервів збудником ботулізму є їх здуття внаслідок газоутворення і поява неприємного запаху.
Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей.
Управління Держпродспоживслужби в м.Жовтих Водах.

 

Рубрика: Будьмо здорові | Переглядів: 1004 | Додав: zhvisti
Усього коментарів: 0
ComForm">
avatar
Copyright MyCorp © 2025