![](/2013/06/reyd/rejd1.jpg)
До редакції «ЖВ» надійшов лист від читачів Л.М.Нікітіної, О.С.Павленко, М.В.Головатої з приводу діяльності на території нашого міста невеличких кафе, «забігайлівок», як їх називають автори листа. Йдеться про графік роботи цих закладів (деякі відкриваються вже із 7-ї ранку), їх зовнішній вигляд і культуру обслуговування, продаж спиртного.Редакція газети звернулась із цим листом до міського голови Анатолія Кузьменка. На його розпорядження «Про обстеження об’єктів ресторанного господарства за фактами, викладеними у зверненні мешканців міста до міської газети «Жовтоводські вісті» була створена робоча група, до складу якої увійшов і представник нашої редакції. Нещодавно був проведений рейд із обстеження таких об'єктів ресторанного господарства: закусочної «Альпа» (вул.Кропоткіна, 14/1), закусочної «Янтарь», буфету-кафе «Екстрим» (вул.Заводська, 19, р-н маг. «Привокзальний»), кафе «Гриль», закусочної «Шанс» (р-н центрального ринку). ![](/2013/06/reyd/rejd2.jpg)
У складі робочої групи були представники відділу економіки і споживчого ринку виконавчого комітету міськради, Жовтоводського міжрайонного управління держсанепідслужби, управління праці та соцзахисту населення, Жовтоводського відділу міліції. Кожен перевіряв свій напрямок. Зокрема, відділ економіки і споживчого ринку виконкому звернув увагу на таке: практично в усіх закладах застаріла книга відгуків і пропозицій, в одному - вона ведеться з 1996 року; в деяких закладах не було асортиментного переліку товарів, не надано ліцензію на торгівлю алкогольними напоями; один із об’єктів взагалі не зареєстрований на території міста, відсутня вивіска з його назвою. ![](/2013/06/reyd/rejd3.jpg)
Найбільше зауважень було з боку санепідслужби. Ось, приміром, що зафіксовано по одному із об’єктів: «Санітарно-технічний стан приміщень закусочної незадовільний, потребує проведення генерального прибирання. ![](/2013/06/reyd/rejd4.jpg)
Асортиментний перелік, узгоджений із СЕС, на момент перевірки порушується. У реалізації заборонені епідемічно-небезпечні страви (яєчня, бутерброди з паштетом, майонезом, зельцем). ![](/2013/06/reyd/rejd5.jpg)
Готові страви, що реалізуються на момент перевірки, з вичерпаним терміном придатності, оскільки виготовлені напередодні.
Відсутні документи, що засвідчують якість виготовлених готових страв (накладні, «заборні листи» з відзначенням дати та часу виготовлення, термінів реалізації та умов зберігання). ![](/2013/06/reyd/rejd6.jpg)
![](/2013/06/reyd/rejd7.jpg)
![](/2013/06/reyd/rejd8.jpg)
![](/2013/06/reyd/rejd9.jpg)
Готові страви викладені безпосередньо на вітрині, без захисної плівки». На жаль, більшість із вищевказаного має місце і в інших закладах, що перевірялися. Представником управління праці та соцзахисту населення під час проведення вибіркового обстеження щодо додержання вимог законодавства України про працю фізичних осіб підприємців, які здійснюють підприємницьку діяльність у сфері ресторанного господарства, порушень щодо легалізації та детінізації праці найманих працівників не виявлено. За підсумками рейду складено протокол і відповідні доручення. Незабаром відбудеться контрольна перевірка закладів ресторанного господарства міста. Фото Віталія ЖУШМАНА.
|