Гриби - це дарунок
лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести
до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди
та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що багато людей
висновки робить лише на основі свого гіркого досвіду.
Основні причини отруєнь:
- вживання отруйних
грибів;
- неправильне
приготування умовно їстівних грибів;
- вживання старих або
зіпсованих їстівних грибів;
- вживання грибів, що
мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і
підберезники мають своїх небезпечних двійників).
Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене
потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення,
проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.
Перша допомога при отруєнні грибами
Викличте "Швидку
медичну допомогу".
Одночасно, не
очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип'яченої
води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натисніть пальцями на корінь
язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли
промивні води стануть чистими.
Після надання
первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка
підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і
до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.
З'ясуйте, хто вживав
разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.
Забороняється:
Вживати будь-які ліки
та їжу, а надто ж алкогольні напої, молоко, - це може прискорити всмоктування
токсинів грибів у кишківнику. Займатися будь-якими іншими видами самолікування.
Жовтоводське міське управління МНС України в
Дніпропетровській області.
|